Luyện tập với các bài tập phrasal verb có đáp án chi tiết

IELTS Vietop IELTS Vietop
02.12.2023

Cụm động từ kèm giới từ, thường được gọi là phrasal verb, là một loại từ thường xuất hiện cả trong giao tiếp hàng ngày lẫn văn bản tiếng Anh. Việc học và sử dụng phrasal verb có thể gặp khó khăn với nhiều người học, tuy nhiên, đây là một kỹ năng quan trọng. Hãy tham gia ngay các bài tập phrasal verb dưới đây để nâng cao từ vựng của bạn.

Bài tập phrasal verb có đáp án chi tiết

Bài tập phrasal verb có đáp án
Bài tập phrasal verb có đáp án

Bài 1: Chọn các cụm động từ tốt nhất cho các câu sau.

  1. Do you want to (hang with/hang out with/hang up with) me tonight.
  2. Could you (point out/ find out/ turn out) what time we need to arrive?
  3. Many children (come up / come down/ come to) with an ear infection even before their first birthday.
  4. Most people (get up/ get out/ get over) a cold within two weeks.
  5. I can’t wait to (get back/ get off/ get rid of) that ugly old couch.
  6. I can’t believe who (drop out/ dropped in/ come in) on us last night.
  7. He couldn’t (get along with/ get well/ get over) his mother-in-law.
  8. I guess we need to (go over/ go through/ go up) the whole song a few more times.
  9. She is glad they (look up to/ look down on/ look for) her.
  10. I’m sorry, but you can’t (makeup/ made by/ marked down) that test you missed.

Bài 2: Chọn đáp án đúng.

1. The heat ………………… in a rash. 

A. brought him out B. brought round C. brought out D. brought back

2. I just took it …………………  that he’d always be available.

A. into account B. for granted C. into consideration D. easy

3. My car is getting unreliable; I think I’ll trade it …………………  for a new one.

A. in B. off C. up D. away

4. Anne persisted …………………  her search for the truth about what had happened.

A. on B. about C. at D. In

5. The old houses were …………………  down to make way for a block of flats.

A. banged B. put C. hit D. knocked

6. I accidentally …………………  Mike when I was crossing a street downtown yesterday.

A. caught sight of B. kept an eye on C. paid attention to D. lost touch with

7. My mother told me to …………………  for an electrician when her fan was out of order. 

A. send B. write C. rent D. turn

8. It is very important for a firm or a company to keep …………………  the changes in the market.

A. pace of B. track about C. touch with D. up with

9. The forecast has revealed that the world’s reserves of fossil fuel will have …………………  by 2015.

A. taken over B. caught up C. used off D. run out

10. Even if you are rich, you should save some money for a …………………  day.

A. windy B. rainy C. foggy D. snowy

11. We …………………  with a swim in the lake.

A. gave in B. cooled off C. got out D. took up

12. They’re staying with us …………………  the time being until they can afford a house.

A. during B. for C. at D. in

13. Since he failed his exam, he had to …………………  for it again.

A. take B. sit C. make D. pass

14. “Why don’t you sit down and …………………?”

A. make yourself at peace B. make it your own home

C. make yourself at home D. make yourself at rest

15. He never lets anything ………………… him and his weekend fishing trip.

A. come among B. come between C. come up D. come on

16. The Second World War ………………… in 1939.

A. turned up B. took out C. brought about D. broke out

17. “We’d better ………………… if we want to get there in time.”

A. take up B. put down C. speed up D. turn down

18. I could not ………………… the lecture at all. It was too difficult for me.

A. make off B. take in C. get along D. hold on

19. My mother had to work 12 hours a day in a factory just to ………………….

A. tighten the belt B. make ends meet C. call it a day D. break the ice 

20. He is coming ………………… a cold after a night out in the rain.

A. across with B. down with C. away from D. up with

Bài 3: Điền cụm động từ thích hợp vào chỗ trống.

  1. I ……… all shy whenever I see her.
  2. Excuse me, could I ………. this dress, please?
  3. How are you ………. at college?
  4. Are you still ………. with your tennis lessons?
  5. It was a bit chilly, so she ………. her jacket.
  6. The kind of housework I hate most is ……….
  7. If he rings back, just ……….
  8. I didn’t know that word, so I ………. it ………. in a dictionary.
  9. Don’t ……….. You can do it if you try hard.
  10. When I ………. in the middle of the night, I had some temperature.

Bài 4: Chọn đáp án đúng.

1. The government’s economic policies have ………………. a lot of criticism.

A. come over B. put out C. come in for D. bring out

2. Extension 286? I’ll ………………….

A. Put you through B. get you through

C. come you through D. break into you 

3. For me, the film didn’t ………………… all the enthusiastic publicity it received.

A. Come up B. live up C. turn up to D. live up to 

4. Jack and Linda ………………… last week. They just weren’t happy together.

A. Broke up B. broke into C. finished off D. ended up

5. I’m ………………… Tom’s address. Do you know it?

A. Looking on B. finding out C. looking for D. getting for

6. I can ………………… with most things but I can’t stand noisy children.

A. Put aside B. put on C. put up D. put off

7. If we don’t do something now, the birds are going to ………………… soon.

A. Die of B. die with C. die out D. die on

8. If you really want to lose weight, you need to ………………… eating desserts.

A. Give away B. give up C. put off D. take off

9. I had to ………………… her request for a loan. Her credit was just not good enough

A. Turn on B. turn off C. turn down D. turn into

10. I need to ………………… from work and take a holiday.

A. Go away B. get away C. relax on D. run on

11. It ………………… to be a beautiful night tonight!

A. Turned into B. turned out C. turned on D. turned off

12. I want you to ………………… every bad word you’ve said about my brother.

A. Take back B. say again C. take off D. give off

13. When I was turning out my cupboard I ………………… this photograph of my uncle

A. Came over B. came round C. came across D. came into

14. He ………………… in German, but moved to the US at the age of 18.

A. Brought to B. grew up C. turned off D. went to

15. He ………………… the club on recommendation from his friend Jack.

A. Got in B. got on C. got by D. got into

16. He ………………… unleaded gas and left on his journey.

A. Poured on B. filled up with C. filled up D. poured with

17. He spent the entire night thinking and in the end ………………… a brilliant idea.

A. Received with B. got up C. came up with D. came out

18. We’re not ready yet, we are going to have to ………………… the meeting until next week.

A. Take off B. put off C. take on D. go off

19. Let’s ………………… the grammar one more time before the test.

A. Go through B. come over C. go on D. go over

20. Look, Jack, I’ve ………………… your bad behavior long enough!

A. Put up B. put through C. put up with D. get on well

Bài 5: Điền phrasal verb thích hợp dựa vào nghĩa của nó.

  1. Can I ………………at my friend’s house? (sleep) 
  2. Somebody has to ……………. the baby. (take care of
  3. Does she want to ……………. the truth? (discover)
  4. Where can I ……………. the sweater? (see if it fits)
  5. ……………. (be quick)
  6. Why don’t you ……………. ? (take a seat)
  7. I will ……………. the train now. (enter)
  8. ……………. the word in a dictionary. (consult a dictionary)
  9. I want to ……………. the form. (complete)
  10. The firemen ……………. the fire. (extinguish)

Bài 6: Chọn đáp án đúng.

1. They said they would look … my dog while I was away.

  1. after
  2. up
  3. over
  4. in

2. As soon as I got … the bus, I realised it was the wrong one.

  1. in
  2. on
  3. up
  4. at

3. In order to process your application, we need you to fill … this form.

  1. in
  2. on
  3. to
  4. at

4. Can you look … this document before I print it please?

  1. up
  2. after
  3. for
  4. over

5. I had just gone to bed and was settling … for the night when I heard a noise.

  1. up
  2. on
  3. down
  4. after

6. My car was making a strange noise, so I pulled … to the side of the road to have a look under the bonnet.

  1. out
  2. of
  3. after
  4. over

7. I woke … late yesterday.

  1. up
  2. off
  3. in
  4. on

8. She got … and made some tea.

  1. over
  2. after
  3. up
  4. out

9. I’m looking … something but I can’t seem to find it.

  1. into
  2.  for
  3. after
  4. at

10. Sid gave … smoking last year.

  1. in
  2. away
  3. up
  4. out

Bài 7: Chọn đáp án đúng.

1. Please can you ___ ‘teacher’ in the dictionary.

  1. Take over
  2. Look into
  3. Look up

2. ___ your books and listen to me.

  1. Put away
  2. Lift up
  3. Put out

3. I need to ___ the use of the present perfect tense, I have a test tomorrow!

  1. Go out
  2. Go over
  3. Put up

4. Please ___ your sister while I’m at the shops.

  1. Look up
  2. Take over
  3. Look after

5. My daughter ___ her aunt, they have exactly the same mannerisms.

  1. Goes out
  2. Looks after
  3. Takes after

6. I ___ at 6.30 every morning.

  1. Wake up
  2. Wake on
  3. Get out

7. ___ this form and come back when you have completed it.

  1. Lift up
  2. Fill on
  3. Fill out

8. I just ___ that my brother is going to be a father!

  1. Took out
  2. Found out
  3. Search in

9. Henry ___ the phone! They just want to sell you something!

  1. Hang up
  2. Catch up
  3. Hang out

10. I can’t wait to ___ with my best friend. We haven’t seen each other for months!

  1. Catch on
  2. Catch up
  3. Lift on

Đáp án

Bài 1:

  1. Do you want to hang out with me tonight.
  2. Could you find out what time we need to arrive?
  3. Many children come down with an ear infection even before their first birthday.
  4. Most people get over a cold within two weeks.
  5. I can’t wait to get rid of that ugly old couch.
  6. I can’t believe who dropped in on us last night.
  7. He couldn’t get along with his mother-in-law.
  8. I guess we need to go through the whole song a few more times.
  9. She is glad they look up to her.
  10. I’m sorry, but you can’t make up that test you missed.

Bài 2:

  1. A
  2. B
  3. A
  4. D
  5. D
  6. A
  7. C
  8. D
  9. D
  10. B
  11. B
  12. B
  13. B
  14. C
  15. B
  16. D
  17. C
  18. B
  19. B
  20. B

Bài 3:

  1. I come over all shy whenever I see her.
  2. Excuse me, could I try on this dress, please?
  3. How are you getting on at college?
  4. Are you still keeping up with your tennis lessons?
  5. It was a bit chilly, so she put on her jacket.
  6. The kind of housework I hate most is cleaning.
  7. If he rings back, just pick up.
  8. I didn’t know that word, so I looked it up in a dictionary.
  9. Don’t give up. You can do it if you try hard.
  10. When I woke up in the middle of the night, I had some temperature.

Bài 4:

  1. C
  2. A
  3. D
  4. A
  5. C
  6. C
  7. C
  8. B
  9. C
  10. B
  11. B
  12. A
  13. C
  14. B
  15. D
  16. B
  17. C
  18. B
  19. D
  20. C

Bài 5:

  1. Can I crash out at my friend’s house? (sleep)
  2. Somebody has to look after the baby. (take care of)
  3. Does she want to find out the truth? (discover)
  4. Where can I try on the sweater? (see if it fits)
  5. Hurry up! (be quick)
  6. Why don’t you take a seat?
  7. I will get on the train now. (enter)
  8. Look up the word in a dictionary. (consult a dictionary)
  9. I want to fill out the form. (complete)
  10. The firemen put out the fire. (extinguish)

Bài 6:

  1. A
  2. B
  3. A
  4. D
  5. C
  6. D
  7. A
  8. C
  9. B
  10. C

Bài 7:

  1. C
  2. A
  3. B
  4. C
  5. C
  6. A
  7. C
  8. B
  9. A
  10. B

Việc học cụm động từ đòi hỏi sự kiên nhẫn và thời gian. Chúc rằng các bài tập phrasal verb ở đây đã giúp bạn bổ sung một số cụm động từ và mở rộng từ vựng của bạn. Đừng ngừng học hỏi và tiếp tục theo dõi nhiều bài tập ngữ pháp khác trên Vietop.

Bình luận

Nhận tư vấn MIỄN PHÍ
Hoàn thành mục tiêu IELTS ngay bây giờ!

Vui lòng nhập tên của bạn
Số điện thoại của bạn không đúng
Địa chỉ Email bạn nhập không đúng
Vui lòng chọn mục đích học IELTS của bạn?
Vui lòng chọn thời bạn bạn muốn Vietop gọi điện tư vấn?
Vui lòng chọn trung tâm mà bạn muốn kiểm tra