Luyện tập với các bài tập Phrasal Verb có đáp án

An Bùi
17.08.2022

Cụm động từ hay Phrasal Verb là một loại từ rất thường xuyên được sử dụng trong cả văn nói lẫn văn viết tiếng Anh. Việc học Phrasal Verb là một khó khăn với rất nhiều người học vì nó đòi hỏi sự kiên trì thực hành nhiều. Vì vậy, hôm nay hãy cùng Luyện thi IELTS Vietop làm ngay những bài tập Phrasal Verb để nâng cao vốn từ của mình nhé.

Lý thuyết về Phrasal Verb

Phrasal Verb – cụm động từ là một cụm từ bao gồm động từ và trạng từ/giới từ, hoạt động như một động từ trong câu. Khi kết hợp như thế, cụm động từ mang nhiều nghĩa khác nhau và đa dạng hơn rất nhiều so với động từ ban đầu.

Cụm động từ gồm 2 hoặc 3 thành phần: động từ + một giới từ/phó từ; hoặc động từ + 2 giới từ/phó từ.

bài tập Phrasal Verb

Có 3 loại cụm động từ đó là:

  • Intransitive phrasal verbs: là cụm động từ đóng vai trò là nội động từ, không có tân ngữ theo sau.
  • Non- separable transitive phrasal verbs: là cụm động từ có thành phần không thể tách rời nhau, đóng vai trò như ngoại động từ, phải có tân ngữ theo sau.
  • Optionally separable transitive phrasal verbs: là cụm động từ có các thành phần có hoặc không thể tách rời nhau, đóng vai trò như ngoại động từ, phải có tân ngữ theo sau.

KHUNG GIỜ VÀNG - ƯU ĐÃI LÊN ĐẾN 30%

Vui lòng nhập tên của bạn
Số điện thoại của bạn không đúng
Địa chỉ Email bạn nhập không đúng

Bài tập Phrasal Verb

bài tập Phrasal Verb

Bài tập

Bài 1: Chọn các cụm động từ tốt nhất cho các câu sau.

  1. Do you want to (hang with/hang out with/hang up with) me tonight.
  2. Could you (point out/ find out/ turn out) what time we need to arrive?
  3. Many children (come up / come down/ come to) with an ear infection even before their first birthday.
  4. Most people (get up/ get out/ get over) a cold within two weeks.
  5. I can’t wait to (get back/ get off/ get rid of) that ugly old couch.
  6. I can’t believe who (drop out/ dropped in/ come in) on us last night.
  7. He couldn’t (get along with/ get well/ get over) his mother-in-law.
  8. I guess we need to (go over/ go through/ go up) the whole song a few more times.
  9. She is glad they (look up to/ look down on/ look for) her.
  10. I’m sorry, but you can’t (makeup/ made by/ marked down) that test you missed.

Bài 2: Chọn đáp án đúng.

1. The heat ………………… in a rash. 

A. brought him out B. brought round C. brought out D. brought back

2. I just took it …………………  that he’d always be available.

A. into account B. for granted C. into consideration D. easy

3. My car is getting unreliable; I think I’ll trade it …………………  for a new one.

A. in B. off C. up D. away

4. Anne persisted …………………  her search for the truth about what had happened.

A. on B. about C. at D. In

5. The old houses were …………………  down to make way for a block of flats.

A. banged B. put C. hit D. knocked

6. I accidentally …………………  Mike when I was crossing a street downtown yesterday.

A. caught sight of B. kept an eye on C. paid attention to D. lost touch with

7. My mother told me to …………………  for an electrician when her fan was out of order. 

A. send B. write C. rent D. turn

8. It is very important for a firm or a company to keep …………………  the changes in the market.

A. pace of B. track about C. touch with D. up with

9. The forecast has revealed that the world’s reserves of fossil fuel will have …………………  by 2015.

A. taken over B. caught up C. used off D. run out

10. Even if you are rich, you should save some money for a …………………  day.

A. windy B. rainy C. foggy D. snowy

11. We …………………  with a swim in the lake.

A. gave in B. cooled off C. got out D. took up

12. They’re staying with us …………………  the time being until they can afford a house.

A. during B. for C. at D. in

13. Since he failed his exam, he had to …………………  for it again.

A. take B. sit C. make D. pass

14. “Why don’t you sit down and …………………?”

A. make yourself at peace B. make it your own home

C. make yourself at home D. make yourself at rest

15. He never lets anything ………………… him and his weekend fishing trip.

A. come among B. come between C. come up D. come on

16. The Second World War ………………… in 1939.

A. turned up B. took out C. brought about D. broke out

17. “We’d better ………………… if we want to get there in time.”

A. take up B. put down C. speed up D. turn down

18. I could not ………………… the lecture at all. It was too difficult for me.

A. make off B. take in C. get along D. hold on

19. My mother had to work 12 hours a day in a factory just to ………………….

A. tighten the belt B. make ends meet C. call it a day D. break the ice 

20. He is coming ………………… a cold after a night out in the rain.

A. across with B. down with C. away from D. up with

Bài 3: Điền cụm động từ thích hợp vào chỗ trống.

  1. I ……… all shy whenever I see her.
  2. Excuse me, could I ………. this dress, please?
  3. How are you ………. at college?
  4. Are you still ………. with your tennis lessons?
  5. It was a bit chilly, so she ………. her jacket.
  6. The kind of housework I hate most is ……….
  7. If he rings back, just ……….
  8. I didn’t know that word, so I ………. it ………. in a dictionary.
  9. Don’t ……….. You can do it if you try hard.
  10. When I ………. in the middle of the night, I had some temperature.

Bài 4: Chọn đáp án đúng.

1. The government’s economic policies have ………………. a lot of criticism.

A. come over B. put out C. come in for D. bring out

2. Extension 286? I’ll ………………….

A. Put you through B. get you through

C. come you through D. break into you 

3. For me, the film didn’t ………………… all the enthusiastic publicity it received.

A. Come up B. live up C. turn up to D. live up to 

4. Jack and Linda ………………… last week. They just weren’t happy together.

A. Broke up B. broke into C. finished off D. ended up

5. I’m ………………… Tom’s address. Do you know it?

A. Looking on B. finding out C. looking for D. getting for

6. I can ………………… with most things but I can’t stand noisy children.

A. Put aside B. put on C. put up D. put off

7. If we don’t do something now, the birds are going to ………………… soon.

A. Die of B. die with C. die out D. die on

8. If you really want to lose weight, you need to ………………… eating desserts.

A. Give away B. give up C. put off D. take off

9. I had to ………………… her request for a loan. Her credit was just not good enough

A. Turn on B. turn off C. turn down D. turn into

10. I need to ………………… from work and take a holiday.

A. Go away B. get away C. relax on D. run on

11. It ………………… to be a beautiful night tonight!

A. Turned into B. turned out C. turned on D. turned off

12. I want you to ………………… every bad word you’ve said about my brother.

A. Take back B. say again C. take off D. give off

13. When I was turning out my cupboard I ………………… this photograph of my uncle

A. Came over B. came round C. came across D. came into

14. He ………………… in German, but moved to the US at the age of 18.

A. Brought to B. grew up C. turned off D. went to

15. He ………………… the club on recommendation from his friend Jack.

A. Got in B. got on C. got by D. got into

16. He ………………… unleaded gas and left on his journey.

A. Poured on B. filled up with C. filled up D. poured with

17. He spent the entire night thinking and in the end ………………… a brilliant idea.

A. Received with B. got up C. came up with D. came out

18. We’re not ready yet, we are going to have to ………………… the meeting until next week.

A. Take off B. put off C. take on D. go off

19. Let’s ………………… the grammar one more time before the test.

A. Go through B. come over C. go on D. go over

20. Look, Jack, I’ve ………………… your bad behavior long enough!

A. Put up B. put through C. put up with D. get on well

Bài 5: Điền phrasal verb thích hợp dựa vào nghĩa của nó.

  1. Can I ………………at my friend’s house? (sleep) 
  2. Somebody has to ……………. the baby. (take care of
  3. Does she want to ……………. the truth? (discover)
  4. Where can I ……………. the sweater? (see if it fits)
  5. ……………. (be quick)
  6. Why don’t you ……………. ? (take a seat)
  7. I will ……………. the train now. (enter)
  8. ……………. the word in a dictionary. (consult a dictionary)
  9. I want to ……………. the form. (complete)
  10. The firemen ……………. the fire. (extinguish)

Bài 6: Chọn đáp án đúng.

1. They said they would look … my dog while I was away.

  1. after
  2. up
  3. over
  4. in

2. As soon as I got … the bus, I realised it was the wrong one.

  1. in
  2. on
  3. up
  4. at

3. In order to process your application, we need you to fill … this form.

  1. in
  2. on
  3. to
  4. at

4. Can you look … this document before I print it please?

  1. up
  2. after
  3. for
  4. over

5. I had just gone to bed and was settling … for the night when I heard a noise.

  1. up
  2. on
  3. down
  4. after

6. My car was making a strange noise, so I pulled … to the side of the road to have a look under the bonnet.

  1. out
  2. of
  3. after
  4. over

7. I woke … late yesterday.

  1. up
  2. off
  3. in
  4. on

8. She got … and made some tea.

  1. over
  2. after
  3. up
  4. out

9. I’m looking … something but I can’t seem to find it.

  1. into
  2.  for
  3. after
  4. at

10. Sid gave … smoking last year.

  1. in
  2. away
  3. up
  4. out

Bài 7: Chọn đáp án đúng.

1. Please can you ___ ‘teacher’ in the dictionary.

  1. Take over
  2. Look into
  3. Look up

2. ___ your books and listen to me.

  1. Put away
  2. Lift up
  3. Put out

3. I need to ___ the use of the present perfect tense, I have a test tomorrow!

  1. Go out
  2. Go over
  3. Put up

4. Please ___ your sister while I’m at the shops.

  1. Look up
  2. Take over
  3. Look after

5. My daughter ___ her aunt, they have exactly the same mannerisms.

  1. Goes out
  2. Looks after
  3. Takes after

6. I ___ at 6.30 every morning.

  1. Wake up
  2. Wake on
  3. Get out

7. ___ this form and come back when you have completed it.

  1. Lift up
  2. Fill on
  3. Fill out

8. I just ___ that my brother is going to be a father!

  1. Took out
  2. Found out
  3. Search in

9. Henry ___ the phone! They just want to sell you something!

  1. Hang up
  2. Catch up
  3. Hang out

10. I can’t wait to ___ with my best friend. We haven’t seen each other for months!

  1. Catch on
  2. Catch up
  3. Lift on

Đáp án

Bài 1:

  1. hang out with
  2. find out
  3. come down
  4. get over
  5. get rid of
  6. dropped in
  7. get along with
  8. go through
  9. look up to
  10. make up

Bài 2:

  1. A
  2. B
  3. A
  4. D
  5. D
  6. A
  7. C
  8. D
  9. D
  10. B
  11. B
  12. B
  13. B
  14. C
  15. B
  16. D
  17. C
  18. B
  19. B
  20. B

Bài 3:

  1. come over
  2. try on
  3. getting on
  4. carrying on
  5. put on
  6. put on
  7. hang up
  8. looked it up
  9. give up
  10. woke up

Bài 4:

1. C

2. A

3. D

4. A

5. C

6. C

7. C

8. B

9. C

10. B

11. B

12. A

13. C

14. B

15. D

16. B

17. C

18. B

19. D

20. C

Bài 5:

  1. sleep over
  2. look after
  3. find out
  4. try on
  5. hurry up
  6. sit down
  7. get on
  8. look up
  9.  fill in
  10. put out

Bài 6:

  1. A
  2. B
  3. A
  4. D
  5. C
  6. D
  7. A
  8. C
  9. B
  10. C

Bài 7:

  1. C
  2. A
  3. B
  4. C
  5. C
  6. A
  7. C
  8. B
  9. A
  10. B

Học cụm động từ cần rất nhiều thời gian và công sức. Hy vọng các bài tập Phrasal Verb trên đây đã trang bị cho bạn một số cụm động từ giúp ích cho vốn từ vựng của bạn. Hãy theo dõi thêm nhiều bài tập ngữ pháp khác tại Vietop nhé.

Bài viết liên quan:

Tổng hợp điểm ngữ pháp Tiếng Anh cho kỳ thi THPT Quốc gia
Tổng hợp điểm ngữ pháp Tiếng Anh cho kỳ thi THPT Quốc gia
Bạn đang chuẩn bị cho kỳ thi THPT Quốc Gia và muốn biết nên học những điểm ngữ pháp chính nào để vượt qua kỳ thi một cách dễ dàng. Do vậy trong bài viết ngày hôm nay IELTS...
Bài tập thì tương lai gần
Thì tương lai gần (Near Future) – Bài tập thì tương lai gần
Trong quá trình học ngữ pháp tiếng Anh, nhiều bạn vẫn hay nhầm lẫn giữa Thì tương lai gần – Near future tense với thì tương lai đơn – Future simple tense. Với bài viết hôm nay, Vietop xin...
Bài tập câu tường thuật trong tiếng Anh
Bài tập câu tường thuật trong tiếng Anh từ cơ bản đến nâng cao
Câu tường thuật – Reported Speech là một cấu trúc câu rất phổ biến trong tiếng Anh. Với bài viết hôm nay, IELTS Vietop mời các bạn cùng hệ thống lại kiến thức và tham khảo qua một số...
giới từ IN, ON và AT trong tiếng Anh
Nắm vững cách dùng giới từ IN, ON và AT trong tiếng Anh
Bộ ba giới từ In, On và At dĩ nhiên không hề xa lạ gì đối với người học ngữ pháp tiếng Anh, tuy nhiên chắc hẳn bạn cũng đã có một hoặc vài lần gặp trục trặc khi...
Bài tập thì quá khứ hoàn thành tiếp diễn
Luyện tập với Bài tập thì quá khứ hoàn thành tiếp diễn có đáp án
Thì quá khứ hoàn thành tiếp diễn là một trong những thì rất quan trọng trong ngữ pháp tiếng Anh. Nó được áp dụng khá phổ biến và rộng rãi trong cuộc sống và tiếng Anh hằng ngày. Ở...
cấu trúc Promise
Các cấu trúc Promise trong tiếng Anh kèm bài tập vận dụng
Những khi đưa ra lời hứa với ai đó, trong tiếng Anh ta sẽ sử dụng động từ Promise. Vậy động từ này sẽ được dùng trong cấu trúc ngữ pháp như thế nào, có lưu ý gì khi...

Bài nổi bật

Các khóa học IELTS tại Vietop

Khóa học IELTS 1 kèm 1
Chỉ 1 thầy 1 trò, chắc chắn đạt điểm IELTS đầu ra mong muốn.
Khóa học IELTS Youth
Giấc mơ du học trong tầm tay. Dành cho học sinh cấp 2, cấp 3.
Khóa học IELTS Cấp tốc
Cam kết tăng ít nhất 1.0 band điểm chỉ sau 1 tháng học.
Khóa học IELTS General
Hoàn thiện giấc mơ định cư và làm việc tại nước ngoài.
Khóa học IELTS Writing
Chỉ sau 10 buổi tăng 1.0 band IELTS Writing.
Khóa học IELTS Online
Cam kết tăng 0.5 -1.0 band score chỉ sau 80 giờ học.
Tổng hợp bài mẫu đề thi IELTS Writing Quý 1/2021
Bộ Forecast IELTS Speaking quý 2/2021 – version 1.0